Handige blog template geeft je blogproces structuur - EduJong

Handige blog template geeft je blogproces structuur

blogtemplate structuur contentmarketing

Vandaag begint alles online. Er zijn heel veel mogelijkheden om zichtbaar te zijn. Als je kansen en mogelijkheden weegt, benut en mee ontwikkelt, kun je een sterk profiel creëren in de markt, veel sneller dan alleen in de fysieke wereld. Wil je vandaag aan de slag met contentmarketing en online bouwen aan je expertstatus? Begin dan met bloggen. Maar downloadt eerst onderaan deze pagina de handige blog template, want die geeft je blogproces structuur.

Nu zul je al wel vaker gehoord of gelezen hebben dat bloggen goed is voor je zichtbaarheid. Logisch dat je je twijfels hebt, het is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je er ideeën voor maar krijg je ze niet gerealiseerd? Tja, daar kampen heel veel mensen mee, om uiteenlopende redenen.

Bloggen is niets meer en niets minder dan een goed verhaal maken over iets dat je bezighoudt, waar je veel van af weet. Extra bonus voor de lezer is dat hij er inspiratie in vindt, iets aan heeft, op wat voor manier dan ook.

Goed gevulde nieuwspagina is een blog

Vul jij al regelmatig de nieuwspagina op je site met meer dan alleen een bericht over de vakantiesluiting of nieuwe medewerker? Dan ben je eigenlijk al aan het bloggen, maar mogelijk alleen op de feitelijke manier: iets nieuwswaardigs online zetten. Verpak je dat in een iets groter geheel met tips, aandachtspunten, een beschrijving hoe jij het aanpakt of onderzoeksgegevens bijvoorbeeld, dan ben je al hard op weg te bloggen. Te doen? JA, te doen!

En heb je dat voor de eigen site op poten, kijk dan eens om je heen op welke andere media je met je ervaring en visie ook zichtbaar kunt zijn, voor nog groter bereik en zichtbaarheid. De nieuwsvoorziening op de eigen site vormt zeker een prachtige referentie. OK, nu loop ik misschien wat te hard van stapel 🙂

In de b2b kun je een vliegende blog-start maken

Bloggen is inderdaad heel erg goed voor je zichtbaarheid en daarom help ik je er graag mee op weg. Je kunt met bloggen een vliegende start maken als jij in de b2b zit. In de business to business sector is kennis de motor van het bedrijf. Bekijk eens wat er aan projecten, onderzoek, samenwerking, praktijkcases speelt in je organisatie. Put uit je kennis, ervaring en expertise. Put uit waar je dagelijks mee bezig bent. Wat zit daar voor interessants in voor je doelgroepen? Zo vind je haakjes voor contentmarketing om waardevolle informatie te maken die nuttig en bruikbaar is voor een ander. Dát is het uitgangspunt van contentmarketing.

Je kennis en expertise in b2b zijn het goud voor succesvolle contentmarketing. Ik ben ervan overtuigd dat je in no-time een lijst met onderwerpen maakt.

Onderwerpen voor content heb je, nu de structuur

Na de ideeën is het allerbelangrijkst de structuur, zeker als je tijd beperkt is. Ben je alleen aan het bedenken dat je content wilt maken, dan weet ik zeker dat jij deadlines steeds verschuift. Met een structuur blijft je planning haalbaar. Neem bloggen als voorbeeld. Heb je onderwerpen bedacht dan helpt het als je helder hebt waarmee je rekening moet houden en welke onderdelen relevant zijn.

Zo’n structuur komt ook goed van pas omdat je dankzij internet vrij makkelijk op meerdere plekken een blog, nieuwsbericht, artikel enz onder de aandacht kunt brengen. Dus als je toch aan het schrijven bent, schrijf je in één moeite door de social posts om de aandacht naar je content te trekken en vindbaar te worden. Dat is bijna 2 vliegen in 1 klap. Mits je die structuur in je werk hebt aangebracht. Tools, checklists en templates helpen je hierbij.

In de blog 11 DHZ tips om contentmarketing in je eentje vorm te geven haal je nog meer tips en ideeën.

Deze blog template spaart mij 15% tijd

blog template contentmarketingHeb ik je geïnspireerd? Fijn! Ik help je graag op weg met een blogtemplate in Word. Die heb ik gemaakt om blogs en de bijbehorende social posts beter gestructureerd op te starten en te produceren. Ik weet zeker dat hij ook jou kan helpen structuur te krijgen als je met blogs wil starten of je structuur wilt verbeteren.

Mij spaart deze structuur zo’n 15% van de totale tijd die ik aan een blog besteed schat ik in.

Dit document is altijd handig, vooral als je hem je helemaal eigen maakt, met je eigen indeling. Het zorgt er in ieder geval voor dat je de content die je voor online kanalen maakt, in je computer opslaat. Dat is natuurlijk veel slimmer dan direct online schrijven in je website-programma. Wil je een tekst of onderdeel nog eens voor een ander doel gebruiken, dan haal je hem zo uit je documenten op.

Hoe zit de blog template in elkaar?

Bovenaan zie je een tabel waarin je alle informatie kunt noteren die je aan de voor- of achterkant van website of ander kanaal nodig hebt. Zoals de meta description of -beschrijving, de zoekwoorden en de verkorte url, die ik via Bitly maak. Voeg er gerust items aan toe, of schrap als ze voor jou niet van toepassing zijn.

Eind 2017 verruimde Google het aantal tekens voor de meta description van 155 naar 320. Voorjaar 2018 blijkt dat Google niet per se jouw tekst toont en ook niet de volledige lengte. Mijn advies: hou gewoon het aantal tekens aan als voorheen. Compact is raadzaam en krachtig, zeker bij zoveel mobiel gebruik van internet!

Voor de paginatitel ging ik altijd uit van een maximum van ca 70 tekens. Maar ik heb zelf gemerkt en lees het ook elders, dat Google dan toch niet per se de volledige lengte laat zien. Dat komt onder andere omdat het aantal pixels bepalend is, en niet het aantal tekens: een i neemt minder ruimte in dan een m. Ga dus aan de veilige kant zitten en hou je titel binnen de 55-60 tekens. Hier kun je daarover een goed artikel lezen.

Helemaal onderaan staat een tabel voor het maken van 3 social posts. Maak basisteksten en pas die eventueel aan voor de kanalen waarop je ze plaatst. Linkedin, Twitter of Facebook hebben alle hun eigen sfeer. Post jij ook op andere kanalen, voeg ze dan toe. En wil je meer posts, dan voeg je rijen toe. Het is echt een groot voordeel als je ze direct maakt. Het scheelt je absoluut tijd omdat je nog in het schrijfproces zit. Hieronder download je de template. Veel succes!

Wil je meer uit contentmarketing halen?

Deze blogtemplate is één van de tools die ik gebruik in mijn cursussen contentmarketing. Wil jij ook nieuwe kennis opdoen en structuur in je contentmarketing aanbrengen en heb je zin gekregen aan de slag te gaan? Wil je samen met een groep gelijkgestemden opgaan en veel ideeën opdoen?

summerschool 2018 b2b contentmarketing

Voor Q4 2018 een concreet en haalbaar contentplan maken?
Doe mee met de summerschool 2018 b2b contentmarketing.
Eind augustus staat ‘t als een huis!

 

 

 

 

 

 

Download Blogtemplate (Word)

  • * Jouw gegevens worden alleen gebruikt om je inspiratieblogs te sturen. Je kunt je altijd uitschrijven.
Saskia De Jong
Als marketing- en communicatieadviseur in de b2b ben ik onder de naam DeJong&Verder al sinds 1995 werkzaam. Met het social learning platform EduJong draai ik de rollen om en draag ik jou mijn kennis en ervaring via online cursussen en live bijeenkomsten over hoe je van je kennis waardevolle content maakt.